Dom v trendovskih barvah

Naj dom zažari v topli koralni ali medeni barvi

Barva letošnjega leta je koralno rdeča, kakor so jo razglasili v družbi Pantone Color Institut, AkzoNobel pa je določil medeno. In kako lahko z dodatki za dom dosežemo, da smo v koraku z modo, konkretno z omenjenima barvama? Katere dodatke naj izberemo?

Arhitektki Mateja Katja Vrtovec Jerančič in Nina Štajner iz podjetja Lesnina uvodoma povesta, da sta v opremljanju doma koralna in medena barva posebno dobrodošli, saj prostor poživita ter mu vdahneta toplino. Prav tako omenjeni barvi navdušita s svojo nevsakdanjostjo in sporočata o drzni naravi posameznika.

Damir Pivk iz podjetja Spekter Žalec priporoča, da dom odenemo v obe barvi. „Dejstvo  je, da se posamezniki bolj nagibajo k odtenku koralne rdeče. Je živahna barva, ki napolni z energijo. Kar je pa v tem tempu, ki ga živimo, bistvenega pomena. „ 


Zemeljski odtenki se odlično ujamejo s pohištvom

Le z nekaj truda in domišljije  lahko dom že od daleč zažari s pomočjo prepleskanja sten v trendovski barvi. Pri tem velja osnovno pravilo: svetle barve naredijo prostor večji in svetlejši, temne ali intenzivne pa ga navidezno pomanjšajo. Damir Pivk razloži, da je odločitev, ali bo posameznik trendovske odtenke od svetlejše do temnejše uporabil v več prostorih, odvisna od njega samega. Po njegovem besedah domove v zadnjih letih pleskamo v odtenkih, ki so bolj pastelni, bolj topli, večina od njih so zemeljski, ki se tudi najlažje ujamejo z ostalim pohištvom. 

Manjše prostore še vedno pleskamo v belo oziroma rahlo obarvanimi svetlimi toni, medtem ko večje prostore lahko gremo korak naprej in jih odenemo v malo bolj temnejši odtenke, pri čemer smo pozorni na notranjo opremo. Pivk doda, da običajno pleskamo v prostoru vse stene, a  le eno steno izberemo in jo poudarimo z močnejšem intenzivnejšim tonom. To so ponavadi stene za televizijskem ekranom, stene z nizkimi regali oziroma stene, na katerih imamo večje število slik. 

Katero stensko barvo izberemo za določeni prostor, sogovornik odvrne, da v osrednjem bivalnem prostoru barvni odtenki skorajda nimajo meja.  „Kot že rečeno, poudarimo eno steno in pri tem  uporabimo kakšno dekor tehniko.  V ta namen uporabimo specialne akrilne barve, ki so namenjene dekoraciji notranjih zidnih površin. Gre za  nekakšno briljantno strukturo, ki izhaja iz svetlečih kristalov in ki dajejo polni učinek barve.  


Požvižgajmo se na trende

Za hodnike uporabimo vsaj pol-pralne, če že ne pralne barve, ki so odporne na mokro brisanje, kar pomeni, da  lahko iz njih madež odstranimo z vodo in ostane izbran odtenek na naši steni nespremenjen. Če imamo v hodniku keramiko, lahko pri izbiri barve izhajamo iz nje in si omislimo kombinacijo temnejša tla - svetlejše stene v izbranem odtenku. 

V spalnicah si po besedah Pivka lahko damo duška in se odločimo od  od črne z zlatimi vzorci do rdeče, ki je še vedno barva, ki nas v spalnih prostorih poživi.  Medtem ko za otroške sobe velja, da tu domišljija nima meja,  še posebej, če otroci lahko izbirajo sami barve. V otroških sobah večinoma  kombiniramo dva izbrana odtenka. Temnejši in svetlejši ton, ključno je, da so odtenki polni življenja.

„A ne glede, kakšen je letošnji izbor barve in kakšen bo za prihodnje leto,  svoj dom odenemo v odtenke, ki so všeč nam, in v katerih se mi dobro počutimo. Enostavno si izberimo svoj trend in svojo barvo. Bodimo mi sami unikat,“ sklene Damir Pivk. 


Trendi se spreminjajo

Damir Pivk iz podjetja Spekter Žalec pojasnjuje, da se trendi spreminjajo s časom. Pred leti so bili zelo močni intenzivni odtenki skoraj v vseh domovih, limonina rumena, oranžna, rumeno zelena...  ta trend se je v zadnjih letih umiril. Zato so sedaj moderni  topli, zemeljski, pastelni odtenki, ki se bodo po njegove mnenju tudi še vsaj nekaj časa nadaljevali.