Zaščita lesa. Les je lep, a ne trpežen material.

Les je eden najstarejših in najbrž še vedno najlepši gradbeni material. In zaščita lesa je najboljše, kar lahko lesu in sebi podarimo, da ohranimo njegovo lepoto.

Medtem ko ga napredek visokih tehnologij znova in znova neusmiljeno preganja iz modno narekovanih surovin, se les vztrajno in z vso pravico vrača v naše življenje. Lahko se uporablja vsestransko tako v zaprtih prostorih kot na prostem, poleg tega prinese še dotik narave našemu vsakdanjemu življenju.

Zaščita lesa. Zakaj?

Vlaga

Veter in dež oslabita strukturo in ustvarita tipičen obrabljen les. Eden od ciljev zaščite lesa je odvajanje vlage z njega. Vlaga sama po sebi ni uničujoča, ampak ustvarja ugodne pogoje za druge vrste poškodb lesa. V pravilno zasnovani in upravljani lesni strukturi, ostaja vsebnost vlage pod 20 %.

UV sevanje

Sončno sevanje je eden najbolj resnih pojavov, ki lahko poškodujejo les. Ultravijolični žarki prodrejo v celično strukturo lesa. Zato je pri obdelavi lesa ključni vidik nanašanje zaščitnega premaza pred UV sevanjem. Več je barvilnih pigmentov v premazu, bolj varna je zaščita lesa. Doseganje brezbarvne površine je možno samo z uporabo zunanjih lazur, ki vsebujejo specifično vezivo.

Toplota

Med temperaturnimi spremembami sončno sevanje in zrak segrevata zunanje plasti lesa. Les je slab toplotni prevodnik, tako da se vrhnja plast izsuši najbolj in se zato skrči v največji možni meri. Posledica tega so lesne razpoke, kar lahko povzroči prodiranje vlage. Premazi s svetlejšimi barvnimi odtenki bolje odbijajo toploto kot premazi s temnejšimi barvnimi odtenki. Zato je z uporabo svetlejšega barvnega odtenka možno zmanjšati težave, ki jih povzročajo razpoke.

Plesni in modre glive

Plesni škodujejo lesu. Same po sebi sicer niso škodljive, ampak absorbirajo vlago, ki ustvarja ugodne pogoje za utrditev drugih vrst gliv. Modra gliva prodre v les in ga razbarva, vendar ne uniči. Zaščita lesa s premazom, kot je Sadolin Base vsebuje antiglivična sredstva, ki preprečujejo utrditev te vrste gliv.

Glivice in škodljivci, ki uničujejo les

Glivice, ki uničujejo les, največkrat ogrožajo lesne strukture. Če je vsebnost vlage v lesu v daljšem časovnem obdobju višja kot 20 %, to zagotavlja gojišče za različne vrste glivic. Pomanjkanje ustreznega osnovnega premaza omogoča utrditev različnih škodljivcev.


Zaščita lesa na leseni hiši


Zaščita lesa. Kako?

Najprimernejša zaščita lesa se mora izbrati glede na vrsto lesa, mesto uporabe, tip lesa, pričakovano obrabo in želeno raven zaščite. Ob zaščiti lesa je glavni cilj izključitev vlage, ki se lahko doseže ali z nasičenjem lesa ali z vnosom premaza. Z dobrim izborom zaščitnih sredstev je delo lažje, hitrejše, zaščita lesa je trajnejša, končni rezultat pa viden več let .

Lužila

Uporaba lužila je primerna predvsem v zaščitenih, zaprtih notranjih prostorih, z namenom barvanja ali dekorativno. Ti izdelki ne nudijo pomembne zaščite lesu.

Olja

Olje za les, voski in drugi izdelki iz skupine pomožnih snovi preprečujejo vstop vlage z zapečatenjem in nasičenjem lesne pore. Preprosta olja zagotavljajo osnovno raven zaščite, izdelki z vodoodbijajočimi in UV-odpornimi lastnosti pa naredijo lesne površine popolnoma vremensko obstojne.

Lazure

Veliko nerazumevanja spremlja razlaga razlik med vrstami lazur. Pomembno je, da oznaki tankoslojna in debeloslojna označujeta razliko med impregnacijo materiala in zmogljivostjo površinske obdelave, ki ni povezana z ravnjo ali s trajnostjo zaščite. Pomembno je vedeti, da se obe vrsti lazure lahko uporabljata tako na trdih kot na mehkih lesenih površinah. Za pravo izbiro lazure za les upoštevajte tip lesa oz. naravo uporabe.

Tankoslojna lazura

Tankoslojna lazura je idealna za dimenzijsko nestabilne lesene konstrukcije iz trdega in mehkega lesa (slemena, strešne žlebovne deske, balkonske ograje, ograje, vrata, lesene hiše, vrtno pohištvo). Tankoslojna zaščita lesa prodre globoko, ne tvori debelega sloja in tako ne razpoka niti na površinah, ki se razpirajo, gibljejo, krčijo. Globoka vpojnost premaza preprečuje prodiranje vode v les, poleg tega pa še bolj poudari žilnati vzorec lesa.

Debeloslojna lazura

Debeloslojna lazura, ki tvori gost, a zračen sloj, je idealna za dimenzijsko trde / mehke lesene konstrukcije (vrata, okna, žaluzije, pohištvo). Debeloslojna lazura je trajna na površinah, kjer se les ne giblje, ne poka, ni izpostavljen mehanskim obremenitvam. Debeloslojna lazura ponuja svilnato, prosojno površino, ki ne le ščiti lesa za dlje časa, ampak tudi poudarja njegovo lepoto.

Lesni barvni premazi

Lesni premazi so primerni za zaščito vsake stene, kjer je treba prvotno (manj dekorativno, potemnjeno, sivo, degradirano) površino popolnoma prekriti, vendar je potreben fleksibilen premaz.

Laki

Na lesenih površinah obdelanih z laki, se tvori debel, trden premaz in popolnoma zatesni les pred vlago in drugimi okoljskimi dejavniki. Premaz je čvrst, odporen na obrabo, vodotesen in kemično odporen.


Sorodni izdelki:

Blagovne znamke