12 praktičnih nasvetov za notranje zidne barve

Kaj je dobro vedeti, ko izbirate notranje zidne barve?

Notranje zidne barve nanašamo tudi z pleskarskim valjčkom

 1. Vsako leto družbe izberejo barvo leta in tako je tudi v letošnjem letu družba AKZO NOBEL izbrala SPICED HONEY, PANTONE pa LIVING CORAL. Če še nikoli nismo imeli trendovskih notranjih zidnih barv v našem bivalnem prostoru, je za to potrebno le malo poguma (upati si), če nam je seveda izbor kot tak všeč. Seveda pa je izpeljank iz izbranih odtenkov stenskih barv ogromno in si lahko vsak ustrezno najde svoj željen odtenek oziroma svojo barvo leta za dom.
 2. Pleskamo prostore, ki jih že dlje časa nismo, in glede na izbrane notranje zidne barve izberemo tudi sam prostor. Seveda stvar posameznika, kaj si želimo oziroma ali bi trendovske odtenke od svetlejše do temnejše uporabili v več prostorih, tako lahko odprte prostore med sabo zelo dobro povezujemo. Je pa res, da še v zadnjem času ostaja nekakšen trend, ko pleskamo v prostoru vse stene, le eno steno izberemo in jo poudarimo z močnejšem intenzivnejšim tonom. To so ponavadi stene za televizijo, stene z nizkimi regali oziroma stene, na katerih imamo večje število slik in tako dalje.
 3. Mi seveda priporočamo obe barvi leta, je pa res, da se stranke rahlo bolj nagibajo k odtenku Living Coral. Še vedno si želimo v svoj dom vnesti toplino, kar jo ta odtenek nedvomno ima. Je barva, ki je dovolj živahna. Napolni te z energijo, kar je pa v tem tempu, ki ga živimo, bistvenega pomena.
 4. Tudi za naše domove se v zadnjih letih uporabljajo notranje zidne barve, ki so bolj pastelne, bolj tople, večina od njih so zemeljske. V barvnih kartah je teh odtenkov tudi največ in se nam v prostoru tudi najlažje ujamejo z ostalim pohištvom.
 5. Pri izboru notranje zidne barve za naše bivalne prostore smo pozorni predvsem, kako velik je naš prostor in koliko je naravne svetlobe. Čisto preprosto, manjše prostore še vedno pleskamo v belo oziroma rahlo obarvanimi svetlimi toni, medtem ko večje prostore lahko gremo korak naprej v malo bolj temnejši odtenke in seveda ne pozabimo na barvo pohištva in dekorja.
 6. V osrednjem bivalnem prostoru barvni odtenki skorajda nimajo meja, kot že rečeno poudarimo eno steno in uporabimo katero od dekor tehnik. V ta namen se uporabijo specialne akrilne barve, ki so namenjene dekoraciji notranjih zidnih površin, to je nekakšna briljantna struktura, ki izhaja iz svetlečih kristalov, ki daje polni učinek barve in vse te površine so odporne na mokro brisanje.
 7. Za hodnike uporabimo vsaj pol pralne, če že ne pralne barve, ki so odporne na mokro brisanje, se pravi, da lahko madež odstranimo in ostane izbran odtenek na naši steni nespremenjen. Če imamo v hodniku keramiko, lahko pri izbiri barve izhajamo iz nje, temnejša tla svetlejše stene v izbranem odtenku.
 8. Odtenki v spalnicah :) so od črne z zlatimi vzorci, rdeča je še vedno barva, ki nas v spalnih prostorih poživi :) .
 9. Notranje zidne barve za otroške sobe nimajo meja, še posebej, če si jih otroci lahko izbirajo sami. V našem programu je barva DULUX EASY CARE najbolj primerna. Barva je super pralna, izjemno odporna in dolgo obstojna. Barve so že v naprej pripravljene v izbranih 48 odtenkih. V otroških sobah večinoma kombiniramo dva izbrana odtenka. Temnejši in svetlejši ton, važno je, da so odtenki živi in polni življenja.
 10. Seveda se trendi spreminjajo s časom, pred leti so bile popularne notranje zidne barve v zelo močnih intenzivnih odtenkih skoraj v vseh domovih. Limonina rumena, oranžna, rumeno zelena in podobne so močno prevladovale. Ta trend se je v zadnjih letih umiril in prešel, kot smo že navedli, v tople rahle zemeljske pastelne odtenke in se bo po mnenju strokovnjakov še vsaj nekaj časa nadaljeval.
 11. Določena pravila so tudi pri pleskanju, kot smo že omenili. Manjše prostore ne barvamo v temnejše odtenke še posebej, če nimamo dovolj naravne svetlobe. Prav tako ne barvamo v temne odtenke stropov, da jih optično ne pomanjšamo. Ostalih omejitev kot takih naj ne bi bilo.
 12. Ne glede, kakšen je izbor notranje zidne barve za leto 2021 in kakšen bo za prihodnje leto ni toliko pomembno kot je pomembno to, da si svoj dom, svoj prostor odenemo v odtenke, ki so všeč nam, v katerih se mi dobro počutimo. Enostavno si izberimo svoj trend in svojo barvo. Bodimo mi sami unikat.

Notranje barve v zemeljskih odtenkihBlagovne znamke