Vodnik za popolno vzdrževanje in popravilo lesenih oken

Lesena okna so čudovit dodatek vsakemu domu, vendar zahtevajo redno vzdrževanje, da ohranijo svojo lepoto in funkcionalnost. Sikkens, priznano podjetje za premaze, je razvilo celovit komplet za čiščenje in nego, ki bo vašim lesenim oknom omogočil dolgo življenjsko dobo.


V tem blogu bomo raziskali, zakaj je Sikkens vaš zaveznik pri vzdrževanju lesenih oken ter kako enostavno in učinkovito izvesti postopek vzdrževanja lesenih oken.


Zaščita in osvežitev barv

Ne glede na to, ali so vaša lesena okna prekrita z lazuro ali lakom, je ključnega pomena redno vzdrževanje. Sikkensov komplet, ki vključuje posebno čistilo in negovalno mleko za okna, ni le zaščita pred zunanjimi vplivi, ampak tudi osveži barve in povrne sijaj. Redna uporaba tega kompleta enkrat letno bo podaljšala čas med vzdrževanji ter posledično tudi življenjsko dobo vaših oken.

 

Popravilo po neurjih

Narava nas včasih preseneti z močnimi neurji in točo, ki lahko povzročijo poškodbe našim dragocenim lesenim oknom. Srečo imamo, da obstajajo učinkovita orodja in izdelki, kot je Sikkens, ki nam omogočajo, da obnovimo prvotno stanje oken.

 

Tukaj je nekaj korakov, kako se lotiti sanacije: 

1.     Ocenite poškodbe: najprej preglejte okna in ugotovite, kakšne poškodbe so nastale. Če so zgolj manjše praske ali madeži, boste z malo čiščenja lahko dosegli odlične rezultate.

2.    Varnost na prvem mestu: pomembno je, da pri popravilu okna upoštevate varnostne ukrepe. Če pa se soočate s kompleksnejšimi poškodbami ali niste prepričani, ali se lahko sami lotite popravila, je vedno priporočljivo poklicati strokovnjaka.

3.     Priprava površine: pred popravilom zagotovite, da je površina čista in suha.

4.   Optimalno čiščenje: običajno umazanijo lahko preprosto odstranite s krpo, ki ne pušča vlaken, in blagim, okolju prijaznim detergentom (npr. nevtralnim milom, gospodinjskim čistilom ali tekočino za pomivanje posode). V primeru trdovratne umazanije priporočamo uporabo posebnega čistila Sikkens. Ne uporabljajte izdelkov na osnovi topil, topil ali alkalnih čistil. Ta bi lahko poškodovala površino.


5.     Nega okvirjev in okenskih kril: da bi zagotovili optimalno zaščito oken in sijaj barvnega odtenka še veliko let, vam priporočamo letno osveževanje. Preprost in čist pristop k temu predstavlja sredstvo za vzdrževanje Sikkens. Sredstvo za vzdrževanje Sikkens zagotavlja zaščito in odličen videz površin. Zapre mikropore, ki jih na primer povzročijo udarci zrn toče. Sredstvo iz steklenice nanesite neposredno na okenski okvir in krilo. Priložena gobica zagotavlja čistočo pri delu brez brušenja, zaščite ter curljanja in kapljanja premaza.

 


 

6.     Pred nego očistite površino: pred nego morate površino in tesnila temeljito očistiti. V primeru trdovratne umazanije priporočamo uporabo posebnega čistila Sikkens.

7.     Čistilna krpa Sikkens: je kombinacija čistila in premaza v enem in je enostavna za uporabo in  je dobra izbira za nego oken, še posebno pa vhodnih vrat.

8.     Popravila manjših poškodb: zlahka lahko sami odpravite manjše mehanske poškodbe ali popravite praske. Najprej rahlo zdrgnite prizadeto območje s kosom netkanega tekstila. Nato z majhnim čopičem dvakrat ali trikrat nežno nanesite nekaj materiala za popravilo, ki naj bo v istem barvnem odtenku. S tem boste na poškodovanem mestu pomagali znova zatesniti površino. Za velike površine je priporočljiva uporaba nekoliko večjega čopiča.

 

 

Redno vzdrževanje za trajnost

Pomembno je, da redno vzdržujete površinski premaz vaših lesenih oken. Priporočeno je obnavljanje pokrivnih premazov vsakih 4 do 5 let ter lazurnih premazov vsakih 2 do 3 let. Sikkens ponuja odlične materiale za ta namen, ki so na voljo pri nas.

 

Poskrbi, da bodo tvoja okna vedno lepega izgleda! Svoj čistilni set za okna lahko naročiš TUKAJ.


 

Za več informacij o produktih in nasvetih za vzdrževanje lesenih oken se obrnite na nas, obiščite našo spletno stran ali nas pokličite. S Sikkensom ohranite lepoto in funkcionalnost svojih lesenih oken skozi leta.

Sorodni članki:

Blagovne znamke