Barvanje kovin

Gradbeni materiali kot so železo, jeklo, cink, baker, aluminij s časom spreminjajo svoj prvotni videz oziroma propadajo zaradi delovanja okolja. Dolgotrajnejšo zaščito in lep videz jim lahko zagotovimo z rednim vzdrževanjem – najbolj ekonomičen način za to je zaščita s primernimi premazi. Dolgotrajno zaščito bomo dosegli le s pravilno pripravo podlage in pravilno izbiro premaznega sistema.

Čiščenje površine

Deli in površine, na katere želite nanesti lak, ne smejo biti mastni ali umazani. Za čiščenje je najprimernejše univerzalno razredčilo. Pred začetkom del je potrebno tudi temeljito odstraniti rjo – z brušenjem (npr. vrtalni stroj z žičnatim nastavkom) ali krtačo s kovinskimi ščetinami. V primeru hujše škode zaradi rje na teh mestih nanesite pretvornik rje. V osnovi imamo na voljo dve vrsti premazov:

  • temeljni oz. antikorozivni premaz železo ščiti pred rjavenjem ter izboljša oprijem med podlago in zaključnimi premaznimi sloji,
  • zaključni premazi, emajli in pokrivne barve podlago zaščitijo pred zunanjimi vplivi in dekorirajo površino.

Po čiščenju nanesite osnovni premaz proti rji. Sledi sloj predlaka in sloj belega ali barvnega laka. Večje površine prebarvajte brez madežev ali prehodov; lak z dolgimi potegi nanesite vzdolž površine, ga prečno razdelite in nato še enkrat premažite v vzdolžni smeri (navpično, vodoravno, navpično). Lakirajte mokro-na-mokro in nanašajte v dolgih pasovih, da se izognete prehodom.

Dolgotrajna zaščita kovine

Za dolgotrajno zaščito priporočamo nanos vsaj enega sloja temeljnega premaza, na bolj izpostavljenih površinah pa dva sloja, ki bosta kovinsko površino ščitila pred rjavenjem in izboljšala oprijem zaključnih slojev. Sledi nanos vsaj dveh slojev izbranega zaključnega premaza. Izbira premazov je odvisna od površine in želje po končnem izgledu. Predvsem moramo biti pozorni pri barvanju 'posebnih' kovinskih površin kot so pocinkane površine, baker, aluminij … - v ta namen priporočamo uporabo premaza, ki je posebej prilagojen izbrani površini.Opozorilo

Upoštevajte: če pri nanosu laka ne upoštevamo veljavnih varnostnih navodil (npr. zadostno zračenje ali bolje, lakiranje na prostem), tvegamo resne zdravstvene posledice. Na hrbtni strani vsake embalaže so navedene vsebovane snovi, nevarnosti, ki jih izdelek predstavlja in varnostni ukrepi.