Čiščenje klime v avtomobilu

Prihaja iz zračnikov v Vašem avtomobilu neprijeten vonj?  Podoben vonju stare torbe za fitnes? Potem je čas za čiščenje klimatskega sistema.

Najprej poglejmo kako pride do neprijetnih vonjav. Na notranji enoti klime oz. tako imenovanem evaporatorju zaradi razlike v temperaturi nastaja kondenz.  V tem kondenzu pa se razvijejo mikroorganizmi, ki se hranijo s prahom, ki lahko vstopi v sistem zaradi različnih dejavnikov. Ponavadi ker so filtri iztrošeni ali pa jih ni, in pa uporabe notranjega kroženja. Notranje kroženje dovaja v zračnike zrak iz notranjosti avtomobila, ki pa ni filtriran.  

Kako odpravimo ta vonj? Potrebna je dezinfekcija. Spodaj bomo v nekaj slikah prikazali ta postopek na vozilu BMW 525i letnik 2002. Kakšen je sistem v Vašem vozilu boste našli v navodilih za uporabo vozila.

Avto mora biti med postopkom ugasnjen in motor hladen.

Najprej odstranimo pokrov filtra in po potrebi ohišje in dovodne cevi. Avto, na katerem smo izvajali postopek, ima dva filtra (rdeča puščica) in dve dovodni cevi (zelena puščica):


Ko odstranimo dovodne cevi, lahko vidimo ventilator kabine in za njim evaporator. Uporabimo Motip sprej za čiščenje klime. Cev napeljemo skozi ventilator, koliko gre globoko. Izpraznimo cca 3/4 spreja oz. dokler ne pride pena do vrha.Pustimo peno, da učinkuje vsaj 15 min. Višek bo odtekel skozi odvod kondenza na dnu avtomobila. Vmes, ko pena učinkuje, očistimo posodo, kjer se nahaja filter in dovodne cevi z ostankom spreja. Pustimo, da učinkuje, nato obrišemo do suhega.  Očistimo tudi okolico posode, torej listje in ostale nečistoče. V tem predelu se nahajajo odvodni kanali za odtekanje vode ob pranju ali dežju. Če se to zamaši lahko voda zalije pomembne elektronske komponente.Sestavimo v obratnem vrstnem redu in namestimo nove filtre.Za še večji učinek lahko uporabimo še en sprej in ga spraznimo v vse zračnike v notranjosti vozila. Cevko vedno potisnemo, kolikor gre v zračnik.


Avta ne prižigamo še vsaj 45 min po uporabi spreja saj se mora vse posušiti. V tem času se priporoča, da so okna na vozilu spuščena.